De Ziegenbeek of Twee-Herigebeek

HISTORIE. De Ziegenbeek lag tot voor kort enigszins verscholen in het dorp en liep onder metaalwarenfabriek Kromkamp door. Met de sloop van de gebouwen van Kromkamp en door de beek gedeeltelijk te verleggen, komt de loop weer bovengronds zodat deze op een fraaie manier in het landschap kan worden ingepast. Daarnaast kunnen aansluitingen op het toeristisch fietsnetwerk worden gemaakt. Bij het mooie beekje met z`n rijke historie staan karakteristieke knotbomen, ook is er bijzondere flora en fauna te vinden, in het voorjaar bloeien er o.a. de Dotterbloemen. In de jaren 60 en 70 groeiden er nog de zeldzame Slanke Sleutelbloem, wie weet komt die nog weer terug bij de herinrichting van het gebied.  In het wapen van het oude adellijke geslacht van Sinderen is een Siegenbok te zien, hieraan ontleent de Ziegenbeek zijn naam. Ook wordt het wel de Twee-Herigebeek genoemd, omdat het al eeuwen lang de grens is tussen de gebieden van de Heren van Wisch ( gemeente Wisch ) en de Heren van Bergh ( gemeente Gendringen ). In oude archiefstukken komt de naam van de beek al voor, bijvoorbeeld bij een grensgeschil tussen de beide Heren. Op een zitting in 1550 werd door een Rechter de grens opnieuw vastgesteld om zo een eind te maken aan de onenigheid. Mensen uit de buurt werden opgeroepen om als getuigen bij de zitting aanwezig te zijn.

 

AANLEG ZIEGENBEEKPAD.

De vrijwilligers van de Stichting Kerk- en fietspaden hebben in 2011 gewerkt aan de aanleg van het Ziegenbeekpad. Hier wordt de laatste hand gelegd aan het  pad.
Laatste_loodjes_Ziegenbeekpad Steenje_bijdragen

Benny kijkt tevreden. Ziet er glad uit.            Ook Henk draagt zijn steenje bij!

Dit bericht is geplaatst in homepage. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.