Päöltjes bij oude spoorbaan Dinxperlo-Varsseveld

Op zaterdag 21 november reed er (na 73 jaar) weer een “trein” van Varsseveld naar Dinxperlo. Die bestond uit een rij van 4 buurtbussen, met daarin aanwonenden en vrijwilligers. Enkelen van de genodigden hadden de stoomtrein in hun jeugd nog meegemaakt. De vrijwilligers hebben de voormalige baan in het landschap gemarkeerd met 18 kleine merkpaaltjes, waar de baan wegen kruiste. Bij het station op Sinderen was een houten andreaskruis geplaatst als extra aandachtspunt.
Deze actie vloeide voort uit het Dorpsplan Sinderen (2011) van de Vereniging voor het Sinderens Belang, terwijl de Stichting Bewaar ’t Olde uit Dinxperlo meedeed voor het deel rond De Heurne. Om dit te onderstrepen reden de vier bussen het hele tracé langs. Gidsen in de bussen wezen op overgebleven restanten in het landschap van de spoorverbinding, die van 1904 tot 1942 heeft bestaan.

Na de rit was er koffie en koek bij Kampeerboerderij De Küper. Daar vertelde Arjan Ligtenbarg uit Winterswijk (auteur van diverse boeken over spoorhistorie) over de historie van de baan. Door het projecteren van fraaie oude foto’s kwam die tijd weer even tot leven. Als dank kreeg hij een rvs-bordje (zoals op de paaltjes is gemonteerd) mee voor Transit-Oost, het OV-museum in Winterswijk.
Omdat het leeuwendeel van het markeringswerk werd verricht door Willy Klompenhouwer en Joop Lammers ontvingen zij als dank ook een bordje.
Uitvoerders paoltjesplan
De uitvoerders van het “päöltjesplan” bij Station Sinderen (v.l.n.r.): Theo Messink, Wilfried Robben, Berd Westerveld, Joop Lammers, Diny Caspers, Gert Vreman, Willy Klompenhouwer en Han Lieverdink
Voorbeel paoltje

Eén van de päöltjes

Voor het vertrek bij station Varsseveld

Voor vertrek

 

 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.