Zangvereniging De Vriendenkring schenkt beuk en boombank aan Sinderen

Na 93 jaar is De Vriendenkring in januari 2020 opgehouden te bestaan. Vanwege vergrijzing was het toekomstperspectief te gering. Het koor nam deze beslissing met pijn in het hart, want het was een hechte club die altijd met veel plezier heeft gezongen. Bij het opheffen van de zangvereniging bleek er nog geld in kas te zijn. De leden zochten naar een goede bestemming. Oud-lid Sien Boland kwam met de suggestie om te kiezen voor een boom: iets waar de hele Sinderense bevolking voor de lange termijn iets aan heeft en wat een blijvende herinnering is aan de Vriendenkring. Dit voorstel hebben de leden tijdens de opheffingsvergadering unaniem aangenomen.

Eigenlijk had de boom op 30 maart overgedragen zullen worden, bij de vrijheidsmaaltijd ter viering van 75 jaar bevrijding. 30 maart is de dag waarop Sinderen in 1945 is bevrijd. Hierbij zou de Vriendenkring nog éénmaal zingen, ook al zouden ze officieel niet meer bestaan. Het koor had al een toepasselijk lied uitgezocht rond het thema vrijheid. Door corona kon dit alles niet doorgaan.  Vanwege deze bijzondere datum is de boom vrijheidsboom genoemd, als symbool voor de vrijheid waarin wij mogen leven.

De boom is eerder dit voorjaar al geplant met hulp van Joop Lammers en Dick Kobus en heeft de droogte goed doorstaan dankzij Willy Klompenhouwer die hem elke week water gaf en Erna Klein Obbink die het water beschikbaar stelde. De boombank is in elkaar gezet en gelakt door Gerrit en Rinie Huinink. Op vrijdag 3 juli droeg het koor de boom met boombank over aan de Sinderense gemeenschap. Na een korte toespraak door Dini Klompenhouwer is de boombank onthuld door wethouder Ria Ankersmit en Stien Beernink, 92 jaar oud én met 76 jaar degene die het langst lid is geweest van het koor. Hiermee heeft Sinderen een blijvende herinnering aan de Vriendenkring.

Foto’s: Gerrit Huinink

Een uitgebreid verslag van de feestelijke overdracht vindt u ook op:

https://www.de-band.nl/nieuws/algemeen/318945/vrijheidsboom-van-de-vriendenkring-overgedragen-aan-gemeenschap-s

 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.