De Achterhoek is geen krimpregio

————————————– PERSBERICHT – 6 januari 2022 —————————-

De Achterhoek is geen krimpregio: “Breek niet af wat je in no-time weer nodig hebt” 

Burgemeester van de gemeente Oude IJsselstreek, Otwin van Dijk, schreef eerder deze week “De trend is gekeerd: geen krimp, maar groei in onze gemeente. En dan komen er ook nog eens zo’n 2.000 woningen bij in de diverse kernen de komende jaren. Voor iedereen een betaalbare woning, met goede voorzieningen en innovatieve bedrijven die mooie producten maken. Fijn wonen in de Achterhoek hoor”. Dat beaamt Lodewijk van der Borg, algemeen directeur (CEO) van Royal Kaak, “alleen daar heb je wel leefbare kernen mét basisscholen voor nodig.” Het bedrijf uit Terborg steunt de studiebeursactie voor basisschool de Wegwijzer op Sinderen en is voor behoud van de school.

“Als bedrijf wil je maatschappelijk verantwoord ondernemen, want je bent onderdeel van de samenleving. Je hebt binding met je directe omgeving en zo zou een school zich ook moeten gedragen,” volgens Lodewijk van der Borg. Hij zou het schoolbestuur dan ook het advies willen geven om haar grote maatschappelijke verantwoordelijkheid in te zien en deze te nemen door de school meer tijd te geven, maar daarnaast ook om toekomstbestendig te zijn. “Kijk niet alleen naar de huidige cijfers, maar kijk veel verder vooruit, kijk breder. Het is wrang om de school nu te sluiten, want dan breek je iets af wat je over uiterlijk 10 jaar weer hard nodig hebt. Iedereen komt deze kant op en dan hebben we toch echt huizen en leefbare kernen nodig.”

Sinderen zou de eerste kern in de gemeente Oude IJsselstreek zijn zonder basisschool en dat terwijl er sprake is van bevolkingsgroei. Dat ziet Van der Borg ook terug in de geboortecijfers binnen zijn bedrijf. Daarnaast heeft covid-19 ervoor gezorgd dat onze regio populairder is geworden. “Veel mensen zijn er nu achtergekomen dat ze in het westen van het land te weinig ruimte hebben in en om hun woning. Daarnaast moet men nu ook in gaan zien dat wij hier een veel centralere ligging hebben in vergelijking met de grotere steden in het westen. De Achterhoek bevindt zich immers tussen het Duitse Ruhrgebied en het westen in; een levendig gebied vol bedrijvigheid als de perfecte uitvalsbasis. Op die groei moet je voorbereid zijn en vooruit durven kijken. Daarbij zijn scholen van onschatbare waarde voor een dorp. Het verdwijnen van een school zorgt voor een sneeuwbaleffect op de voorzieningen in een dorp en tast de leefbaarheid van een dorpskern aan”, aldus Van der Borg.

Niet alleen de actiegroep voor het behoud van de basisschool op Sinderen hoopt dat het schoolbestuur de Sinderense school een kans wil geven, ook Van der Borg deelt deze hoop. “Toon goed naoberschap, geef het meer tijd en benoem eventuele problemen, zodat deze samen met de gemeenschap opgelost kunnen worden”, adviseert de CEO van Royal Kaak aan het schoolbestuur.

Het gevoel van naoberschap wordt wel gevoeld vanuit de samenleving. Zo krijgt actiegroep de Wegwijzer steeds vaker de vraag of particulieren ook kunnen bijdragen aan de studiebeursactie en dat kan zeker. Iedere bijdrage is welkom en de actiegroep roept dan ook iedereen op om een steentje bij te dragen via www.studiefondssinderen.com/doneren. Daarnaast zijn alle ouders en hun kinderen uiteraard van harte welkom om een kijkje te komen nemen en de kracht van kleinschalig onderwijs in een groene omgeving te ontdekken.

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.